De Häfele geschiedenis

 • Hoe alles begon

  1923 - 1944

 • Wederopbouw

  1945 - 1959

 • Moderne tijden

  1960 - 1979

 • Groei

  1980 - 1999

 • Häfele nu

  2000 - nu

Winkelbedrijf in Nagold 1930
Oprichter Adolf Häfele
1923

Oprichting

De oprichting van Häfele vindt plaats in een periode van structurele politieke en sociale veranderingen. De Weimar Republiek is pas enkele jaren oud en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog zijn nog overal merkbaar.

1923, wanneer de inflatie in Duitsland op zijn hoogst is, nemen de nog jonge Adolf Häfele en Hermann Funk hun lot zelf in handen: zij richten op 1 december de speciaalzaak in ijzerwaren "Erzeugnisse der Eisenwaren- und Werkzeugindustrie" in Aulendorf in de deelstaat Baden-Württemberg op.

Adolf Häfele en werknemers voor de Häfele winkel in Nagold
1927

Verhuis naar Nagold

Het nog jonge bedrijf specialiseert zich in materiaal voor meubelmakers en timmerlieden en verhuist naar Nagold, het toenmalige centrum van de meubelindustrie in Baden-Württemberg.

Van hieruit bezoekt Adolf Häfele het omliggende land waar veel timmerbedrijven en meubelfabrieken zijn gevestigd, noteert namen en wensen van de klanten en vestigt zo een eerste regionaal netwerk.

Zijn credo heeft ook vandaag de dag nog niets aan waarde ingeboet: persoonlijk contact, vakkennis, betrouwbaarheid en snelle op de klant afgestemde levering.

1930

Succesvolle beginjaren

Adolf Häfele bouwt zijn eerste groothandelsmagazijn en organiseert de levering. Met innovatieve producten en een uitstekende service is hij zijn tijd ver vooruit. Zo weet hij vele nieuwe klanten aan zich te binden.

Häfele beursstand Straatsburg 1933
1933

Eerste export

In 1933 neemt Häfele voor het eerst deel aan een beurs in het buitenland; in Straatsburg presenteert hij zijn meubelbeslag voor slaapkamers en keukens.

Voor de inrichting en vormgeving van de stand ontvangt het nog jonge bedrijf de gouden medaille. Ook de export van beslag naar het naburige buitenland trekt langzaam aan.

Häfele heeft ondertussen ook een aanzienlijk aantal vertegenwoordigers in dienst die klanten in zowel het binnenland als het buitenland bezoeken.

Eerste Häfele meubelbeslagcatalogus
1939

Eerste catalogus

In 1939 verschijnt de eerste meubelbeslagcatalogus in een oplage van 20.000 stuks. Hij wordt in het binnen- en het buitenland uitgegeven en vormt daarmee de basis voor de internationale verkoop van Häfele-producten.

De symbolische coverpagina toont een wereldbol en wordt het handelsmerk van de snel groeiende onderneming.  

Häfele bedrijfspand in de Freudenstädter Straße 70 in Nagold
1945

Nieuw begin

Adolf Häfele loodst zijn bedrijf veilig en bijna onbeschadigd door de Tweede Wereldoorlog. Bij het einde daarvan is de nood in het land groot. Anderzijds leidt de wederopbouw tot een sterke vraag naar beslag en meubelmakerproducten. Het gaat snel bergopwaarts. In februari 1946 treedt Walther Thierer, de neef van Häfele, in dienst van de onderneming.

1948

25 jaar Häfele

In oktober 1948 viert Häfele zijn 25-jarig bestaan. De onderneming draait op dit moment uitstekend: in totaal werken er 29 mensen en de omzet stijgt tot bijna twee miljoen Duitse mark (ong. 1 miljoen euro).

Walter Thierer
1949

Toetreding tot de directie

Slechts vier jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog komt de oprichter Adolf Häfele in 1949 te overlijden. Midden in de wederopbouw neemt zijn 26-jarige neef Walther Thierer de leiding over. Daarbij wordt hij ondersteund door directieleden van de families Häfele en Thierer.

Straatverkoop na grote brand in 1950
1950

Grondslag voor de moderne tijd

Het jaar 1950 begint met een grote catastrofe, die uiteindelijk een positieve draai krijgt: in de nieuwjaarsnacht wordt het bedrijfsgebouw door een grote brand in de as gelegd. Maar Walther Thierer handelt snel: eerst wordt via straatverkoop de noodsituatie opgelost, vervolgens wordt het bedrijf gerund vanuit provisorisch ingerichte barakken. Tegelijkertijd wordt de eerste steen gelegd voor het huidige hoofdkantoor in Nagold. Er wordt een nieuw pand gebouwd met een oppervlakte van 2500 vierkante meter dat kantoren en een groot magazijn huisvest.

Productie van speciaal beslag voor meubelversieringen en messingroosters
1954

Begin van productie

In april 1954 start Häfele onder eigen naam met de productie van speciaal beslag voor meubelversieringen en messingroosters. De vraag naar deze producten neemt in korte tijd dusdanige vormen aan dat het productieoppervlak meerdere keren moet worden vergroot.

Verzendingscentrum Nagold 1974
In Kreuzlingen wordt de eerste buitenlandse vestiging geopend.
1960

Er hangt verandering in de lucht

In de economisch goede jaren na de Tweede Wereldoorlog bedient Häfele in eerste instantie vooral de binnenlandse markt.

Maar het is slechts een kwestie van tijd voordat de onderneming ook weer actief wordt in het buitenland. Häfele maakt gebruik van de stemming van de jaren 60 met de drang naar vernieuwing en opent in 1964 zijn eerste buitenlandse vestiging in Zwitserland.

Häfele tentoonstellingsbus
1966

Häfele tentoonstellingsbus

In Nagold wordt een exportafdeling opgezet en met Häfele France GmbH & Co. wordt een eigen verkoopmaatschappij in Frankrijk opgericht.

De reizen van de pioniers uit Nagold worden steeds langer en de eerste rijdende Häfele tentoonstelling is een feit. De bus dient in de jaren daarna in het buitenland ook als een beursstand.

De Grote Häfele
1971

De Grote Häfele

Voor het eerst verschijnt "De Grote Häfele", het wereldwijd meest uitgebreide naslagwerk voor meubelbeslag.

De Grote Häfele bevat niet alleen meer dan 25.000 artikelen, maar ondersteunt de gebruiker ook met talrijke tekeningen en montagehandleidingen – daarmee is het niet alleen een naslagwerk, maar ook een leerboek.

1972

Naar Amerika

Een grote tentoonstellingsbus maakt een 12.000 mijl lange tocht langs de meubelcentra van de Verenigde Staten. Daarmee begint het succesverhaal van Häfele in de VS: in 1973 wordt Häfele America Co. opgericht.

Ook in andere landen zijn de rijdende tentoonstellingen met succes onderweg en vaak zijn ze de eerste stap voor de ontsluiting van de markt. Reeds aan het begin van de jaren 70 realiseert Häfele een exportaandeel van 40 procent. Daarmee hoort hij tot de pioniers en stichters van het exportland Duitsland.

De eerste edities van "De Grote Häfele" in het Engels, Frans en Spaans
1973

De Grote Häfele

"De Grote Häfele" wordt uitgegeven in de wereldtalen Engels als "The Complete Häfele", Frans als "Le Grand Häfele" en Spaans als "El Gran Häfele".

Vandaag de dag is dit uitgebreide naslagwerk voor beslagtechniek in meer dan 24 talen, voor specifieke doelgroepen en voor speciale landen beschikbaar.

Verzendingscentrum in Nagold
1974

Start eigen ontwikkelingen

Häfele zet een eigen ontwikkelingsafdeling op. In korte tijd genereert het bedrijf veel publiciteit met haar innovatieve beslag. Bovendien oefent het een blijvende invloed uit op de meubelindustrie met haar hoogwaardige oplossingen.

In hetzelfde jaar is het verzendingscentrum in Nagold gereed voor gebruik. Vanaf dat moment zal het de basis vormen voor alle logistieke diensten van Häfele. Dankzij hoge stellingen en railgebonden orderpicken is Häfele in die tijd al een snelle en betrouwbare logistieke partner.

Opbouw nationale Häfele verkoopkantoren
Verbindersysteem Minifx
1983

Minifix

Dankzij de exacte kennis van de behoeften van de klanten ontwikkelt Häfele zich voor vele gevallen als probleemoplosser. Zo ontstaat bijvoorbeeld het tot op de dag van vandaag wereldwijd succesvolle verbindersysteem Minifix met het door Häfele uitgevonden centrische kogelprincipe. Het sierlijke Minifix revolutioneert de branche en bespoedigt de ontwikkeling van de nieuwe meeneem-meubelsector.

In de eigen fabriek Häfele Berlin worden tegenwoordig 500 milj. stuks Minifix in 30 verschillende varianten geproduceerd.

Bedrijfsgebouw Häfele Maleisië
1980

Overige vestigingen in het buitenland

Häfele richt in Groot-Brittannië haar derde buitenlandse vestiging op. Daarna gaat het snel: er volgen filialen in Australië, Canada, Frankrijk, Italië, Ierland, Nederland, Singapore, Nieuw-Zeeland, Maleisië en Japan… er is sprake van een echte opleving aan nieuwe vestigingen.

Vandaag de dag is er geen enkel continent waar Häfele niet minimaal met een eigen vestiging of een verkoopkantoor is vertegenwoordigd.

Hans Nock
1982

Blijvende waarden

In 1982 neemt Hans Nock, sinds de jaren 60 hoofd Export in Nagold, de leiding van de onderneming over en wordt daarmee de motor van de buitenlandse zaken van Häfele. Met een serieuze instelling en vanuit de kracht van een familiebedrijf ontstaat groei. Het exportaandeel stijgt naar 70 procent.

Häfele verkoopkantoor in Kaltenkirchen
1985

Opbouw nationale verkoopkantoren

Vanaf het begin kiest Häfele voor klantnabijheid. Bezoeken aan partners op de locatie en individuele contacten vormen een vast bestanddeel van de bedrijfsfilosofie. Vanaf 1985 investeert Häfele bovendien in de oprichting van verkoopkantoren in Duitsland. Kortere wegen naar de klant, kleinere verkoopeenheden en persoonlijk contact is vanaf dat moment het devies. Door de geïntegreerde tentoonstellingsruimten neemt het aantal bezoeken aan verkoopkantoren toe en klanten tonen zich enthousiast.

Häfele hoofdkantoor in Nagold
1996

Uitbreiding van Häfele Nagold

Ook het hoofdkantoor in Nagold wordt uitgebreid. Op een 5.000 vierkante meter groot grondperceel aan de Adolf-Häfele-Straße 1 in de directe omgeving van het bestaande pand, laat Häfele een nieuw hoofdkantoor bouwen.

Tegenwoordig geeft het met een prijs onderscheiden gebouw onderdak aan een grote en moderne showroom, conferentieruimten, kantoren, een modern computercentrum en een werkplaats. In de centrale worden de strategieën van het bedrijf ontwikkeld en de assortimenten gekozen en gedocumenteerd. Hier is ook het IT-centrum gevestigd en van hieruit worden de verkooporganisaties in de hele wereld aangestuurd.

1995
1995

Eerste bestellingen via internet

Häfele lanceert op interzum 1995 het elektronische informatie- en bestellingskanaal "Teleservice 24" en is daarmee 24 uur per dag bereikbaar. In april 1998 wordt het dienstenaanbod uitgebreid en gaat de eerste homepage van Häfele online. Zowel het bedrijf als de productsegmenten worden digitaal gepresenteerd. De onlineshop "Easy Link" vierde zijn première op interzum 2001. Vanaf nu is het volledige productassortiment online beschikbaar en hebben Duitse klanten toegang tot meer dan 50.000 artikels die de klok rond met één muisklik snel en gemakkelijk kunnen worden besteld.

Häfele Argentinië
1997

Latijns-Amerika

De oprichtingsopleving spreidt zich uit over het hele Amerikaanse continent. Het begint met de bouw van de nieuwe vestiging in Mexico in 1997. In 1998 volgt Brazilië, en in 1999 Argentinië.

Häfele bedrijfszetel in Nagold
2002

China en Oost-Europa

Terwijl aan het einde van jaren 90 en het begin van het nieuwe millennium de laatste "Häfele-vrije regio's" in West-Europa worden gevuld, steekt het bedrijf zijn voelsprieten ook uit richting Oost-Europa en China. In 2002 richt Häfele in Polen de eerste Oost-Europese dochtermaatschappij op. In 2005 volgen Turkije en China, in 2006 Rusland, in 2009 Oekraïne en Roemenië en in 2010 Kazachstan, Servië en Tsjechië.

Sybille Thierer
2003

Moed tot modernisering

Aan het begin van het nieuwe millennium neemt Sibylle Thierer, dochter van Walther Thierer en derde generatie van de familie, de leiding van het bedrijf over.

Zij maakt de weg vrij voor de moderne tijd en richt de focus bij alle beslissingen in steeds sterkere mate op het nut van innovatieve ideeën en producten.

Häfele 360°-objectservice
2006

360°-projectservice

De basis voor het toenemende succes bij het zaken doen met architecten, investeerders en aannemers vormt sinds 2006 de 360°-projectservice. Deze omvat de producentneutrale inkoop van bouw- en projectbeslag, het handelsassortiment "Star Tec", het elektronische sluitsysteem "Dialock", diverse ontwerphandboeken en de internationale projectcoördinatie door de Häfele-projectmanager.

Häfele Functionality
2007

Häfele Functionality

Häfele slaat nieuwe wegen in met de marketingstrategie "The Innovator of Functionality". "Functionality" wordt een kwaliteitskenmerk waarmee meubelproducent- en schrijnwerkersoplossingen met een optimale functie kunnen worden onderscheiden. In hetzelfde jaar wordt de eerste "Functionality World" tentoonstelling in Nagold geopend. Twee jaar later verschijnt de eerste editie van het magazine "Häfele Home" met innovatieve meubel- en woonideeën. Het magazine inspireert designers, architecten, schrijnwerkers en meubelproducenten.

Häfele Engineering
2011

Häfele Engineering

Naast de 360°-projectservice in bouwbeslag bundelt Häfele de verkoop aan de meubelindustrie in de nieuw opgerichte, internationale verkooporganisatie Häfele Engineering GmbH & Co KG. Deze concentreert zich uitsluitend op de behoeften van de meubelindustrie, binnen de hele toegevoegde waardeketen.

Digitale meubelplanning
2014

Digitale meubelplanning

Sinds dit jaar kunnen talrijke plannings- en configuratietools online worden geraadpleegd en efficiënt worden gebruikt bij de dagelijkse werkzaamheden. De schrijnwerker werkt verder in zijn vertrouwde omgeving, maar plant zijn meubel digitaal van A tot Z met CAD, CAM en configuratoren. Voor elke situatie bieden de digitale services van Häfele ondersteuning bij de planning en het ontwerp. Zo kan hoogwaardige beslagtechniek nu gemakkelijk digitaal worden verwerkt - van planning tot productie.

2016
2016

Dynamische innovatiekracht

Het Flap Competence Center (FCC) in de Hongaarse hoofdstad Boedapest viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. De ontwikkelings- en productievestiging voor innovatief klepbeslag is representatief voor de innovatieve kracht van Häfele en maakt deel uit van de in totaal vijf productievestigingen waarvan de producten via de 37 Häfele dochterondernemingen in 150 landen over de hele wereld verkrijgbaar zijn.

Klanten over de hele wereld willen de nieuwste technologie gecombineerd zien met de standing van een onderneming die al tientallen jaren succesvol is op de markt - Häfele verstevigt deze status voortdurend.

2017
2017

Nieuwe website met moderne online shop

De Häfele merkenwereld is nu beschikbaar in een nieuwe digitale dimensie, zeer doeltreffend, uiterst eenvoudig, zelfverklarend en met vele voordelen. In de moderne online shop is bestellen veiliger, sneller en handiger dan ooit. Dit Häfele servicepakket geeft u meer onafhankelijkheid en tijd.

Nu

Meer dan 90 jaar na de oprichting is het familiebedrijf Häfele wereldwijd toonaangevend in meubel- en bouwbeslag en op het gebied van elektronische sluittechniek. Häfele heeft meer dan 8100 werknemers in dienst verdeeld over 38 dochtermaatschappijen en talrijke andere vertegenwoordigingen over de hele wereld.

Wil je meer weten over het bedrijf?

Lees meer in ons bedrijfsprofiel.

 • Hoe alles begon

  1923 - 1944

 • Wederopbouw

  1945 - 1959

 • Moderne tijden

  1960 - 1979

 • Groei

  1980 - 1999

 • Häfele nu

  2000 - nu