FAQ - Verlichting

Vaktermen

Stralingshoek

De stralingshoek (halfwaardehoek) is de hoek tussen twee denkbeeldige lijnen in een vlak door de as van de optische bundel. Deze lijnen lopen door het midden van het afdekfront van de lamp alsook door de punten waarin de verlichtingssterkte 50% van de verlichtingssterkte op de as van de optische bundel bedraagt.

Verlichtingssterkte

De verlichtingssterkte is de lichtstroom (lm) per oppervlakte-eenheid (m²) en wordt in lux (lx) uitgedrukt. Ze is een maat voor de helderheid waarmee een oppervlak belicht wordt.

COB

COB staat voor „Chip on Board“. Een COB-LED is niet uit verscheidene SMD-LED’s samengesteld maar uit een volvlakse LED-halfgeleiderlaag die rechtstreeks op het draagmateriaal van de lamp aangebracht is. Dit resulteert in een homogene lichtuitstraling in plaats van afzonderlijke lichtpunten.

Energie-efficiëntieklasse

De etikettering van het energieverbruik van de Europese Unie is op 1 september 2021 vastgelegd op de klassen A tot en met G. De desbetreffende verordening is de EU 2019/2015.

Kleurbinning

Deze waarde is een maat voor de afwijking van de kleurtemperatuur bij de sortering van LED’s tijdens de fabricage, bijv. ±200 K.

Kleurtemperatuur en lichtkleur

De kleurtemparatuur is een maat voor de kleurindruk van een lichtbron van wit licht en wordt in Kelvin (K) uitgedrukt. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer de lichtkleur; hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder de lichtkleur. Voor lichtbronnen van wit licht met een kleurtemperatuur lager dan 3400 K gebruikt Häfele de aanduiding „warmwit“; als de kleurtemperatuur tussen 3400 K en 5700 K ligt, wordt de aanduiding „koudwit“ gebruikt. Voor wit licht met een kleurtemperatuur van meer dan 5700 K wordt de aanduiding „daglichtwit“ gebruikt.

Kleurweergave-index

De kleurweergave-index is een grootheid waarmee de kwaliteit van de kleurweergave van lichtbronnen uitgedrukt kan worden bij dezelfde kleurtemperatuur. Hoe groter de waarde, hoe beter de kleurweergave. De waarde 100 stemt met de kleurweergave van daglicht overeen.

Gewogen energieverbruik

Het gewogen energieverbruik is het energieverbruik in kilowattuur voor een gebruiksduur van 1.000 uur.

Levensduur

De levensduur is de tijd waarna de LED nog ongeveer 70% van zijn oorspronkelijke lichtstroom uitstraalt. De efficiëntie van de LED is dus in deze periode met ongeveer 30% afgenomen. De levensduur wordt sterk beïnvloed door externe factoren, zoals de temperatuur, vochtigheid en overspanningen.

LED

Een lichtdiode (LED) is een halfgeleiderelement dat licht uitzendt wanneer er stroom door loopt. Dit halfgeleiderelement bestaat uit een kristal dat op een metalen houder bevestigd is; beide zijn omhuld door een kunststof bescherming. LED's zijn meestal op anorganische of m.a.w. niet-koolstofhoudende materialen gebaseerd.

Lichtrendement

Het lichtrendement is de verhouding tussen de lichtstroom en het opgenomen elektrisch vermogen. Het is de maat voor de energiezuinigheid van de lichtbron. Het lichtrendement wordt in lumen per watt (lm/W) uitgedrukt.

Lichtstroom

De lichtstroom is een maat voor de lichtopbrengst, d.w.z. de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. De lichtstroom wordt in lumen (lm) uitgedrukt.